Alarmen en grafieken van je temperatuurbewaking

30 juni 2021

Het meest basale doel van je temperatuurbewaking is het geven van een alarm als de temperatuur buiten specificaties komt. Het dan ook van groot belang om deze specificaties, ook wel alarmgrenzen, zeer duidelijk te definiëren. Daarbij moet je ook weer goed je doel voor ogen houden, want het genereren van tientallen ‘nutteloze’ alarmen zijn niet bevorderlijk voor het juiste gebruik van je temperatuurbewaking door je personeel. Alles wat je wil weten over alarmen en het lezen van grafieken van je temperatuurbewaking lees je in dit blog.

Alarmen instellen

De grootste fout die vaak wordt gemaakt is dat men na de installatie van je temperatuurbewaking meteen alarmen gaat instellen. Je hebt op dat moment echter nog onvoldoende inzicht in de prestaties van je koelingen, vriezers of andere objecten. Het heeft dan ook geen enkele zin om alarmen initieel zeer strak in te stellen. Je creëert daarmee alleen maar veel alarmen die niets zeggen over de performance van bijvoorbeeld een koeling of de impact op het bewaakte product. Het instellen van te ruime waarden is ook niet handig omdat je daarmee juist weer de grip op de productkwaliteit kan verliezen. Het genereren van overbodige alarmen kan leiden tot verminderde interesse en alertheid van de gebruikers.

De meeste gebruikte instellingen zijn;

  • Ambient: van 15°C tot 25°C.
  • Koel: van 2°C tot 8°C.
  • Vries: van -18°C tot -22°C.

Het is dan ook raadzaam om tijdens de eerste weken van het gebruik van je temperatuurbewaking wel deze grenzen in te stellen, maar nog niet de alarmen te activeren. Zo krijg je eerst inzicht in de werking en prestaties van de gemeten koelingen of ruimtes. Zo zal je bijvoorbeeld zien dat vriezers maar ook koelkasten en koelmotoren, een ontdooicyclus hebben. Dat betekent dat de temperatuur van het koelblok tijdelijk omhoog gaat om eventueel ijsvorming te voorkomen en de prestaties van de koeling te verbeteren. Deze cyclus kun je terugzien als je een nauwkeurig systeem gebruikt. Ook kan een koeling niet koud genoeg zijn ingesteld of juist veel te koud. Analyseer eerst deze zaken alvorens je alarmen activeert, dat maakt de implementatie vele malen prettiger. Bedenk ook dat kouder niet altijd beter is, per 4 graden kouder kost het een koeling 10% meer energie om dat niveau te bereiken en te behouden. Daarnaast blijkt uit verschillende studies dat de meeste geneesmiddelen hun werking eerder verliezen wanneer deze te koud dan te warm zijn geweest.

Slimme alarmen

Door alarmen goed in te richten en goed te gebruiken kun je meer uit je temperatuurbewaking halen. Het geeft je daarnaast de rust wetende dat alarmen niet veel voorkomen, en als er een alarm gemeld wordt er ook echt iets aan de hand is dat jouw aandacht vereist.

Een alarm kun je eenvoudig slimmer maken door hier bijvoorbeeld een vertraging op toe te passen. Daarmee zeg je dat bijvoorbeeld je koeling best iets warmer mag worden dan 8°C maar als dat langer duurt dan 30 minuten, je een alarm wil ontvangen. Je kunt hiermee ook de ontdooicyclus uitsluiten van het genereren van een alarm. Ook kun je bij sommige high end systemen meerdere alarmgrenzen instellen, zo kun je eenvoudig escalaties aanbrengen in de processen omtrent alarmopvolging. Denk er ook aan om koel/vriescellen altijd uit te rusten met een deursensor, zo kun je snel een openstaande deur uitsluiten bij een alarmmelding.

Een vrij nieuw fenomeen zijn virtuele sensoren. Deze virtuele sensoren kunnen waarden van verschillende fysieke sensoren combineren. Zo kun je bijvoorbeeld sensoren die buitentemperaturen meten koppelen aan temperatuursensoren van bijvoorbeeld in koelcel. Zo kun je snel de correlatie tussen verschillende temperaturen inzichtelijk maken en daar trends in ontdekken welke mogelijk weer kunnen leiden tot slimmere alarmen. Let op niet alle systemen ondersteunen deze mogelijkheden.

Alarmmeldingen

De alarmen worden verzonden in de vorm van meldingen, dat kan via e-mail, SMS of een app. Ook zijn er meldingen die erg belangrijk zijn (bijvoorbeeld voor een koelcel waarin dure vaccins liggen opgeslagen) dat je zeker wilt weten dat iemand reageert. Voor dit type meldingen moet je zoeken naar een leverancier die bijvoorbeeld Intelligent Voice Response (IVR) aanbiedt. Dit is een geautomatiseerde belcomputer die een vooraf opgestelde belboom afbelt totdat iemand de melding accepteert. Ook zijn er systemen welke gebruikers kan aanmaken buiten je organisatie zoals meldkamers of kun je andere systemen met elkaar verbinden middels een API koppeling. Dan kunnen meldingen bijvoorbeeld worden weergegeven in TMS of QA systemen.

Corrigerende en preventieve maatregelen

Een kwalitatieve oplossing voor temperatuurbewaking geeft je altijd de mogelijkheid om aan een alarm corrigerende of preventieve maatregelen toe te voegen. Zo bouw je het alarm verder op tot een niveau waar de controlerende instanties ook blij van worden. Het gaat er namelijk niet om dat je een alarm krijgt omdat er iets fout gaat, zij willen zien wat je daarmee doet en wat je ervan geleerd hebt. In high-end systemen kun je vooraf gedefinieerde maatregelen invoeren zodat gebruikers eenvoudig de juiste opties kunnen selecteren en je grip houdt op het gebruik ervan. Door analyses toe te passen op de corrigerende en preventieve acties kunnen verbeteringen doorgevoerd worden in de processen waardoor de kwaliteit van de geleverde diensten verhoogd wordt en de klanttevredenheid toeneemt.

Grafieken

Wil je een alarm analyseren? Kijk dan ook goed naar de grafiek van de betreffende sensor, let dan vooral op de periode voorafgaand aan het alarm. Een grafiek geeft een getraind oog zeer veel informatie over de prestaties van de koeling. Het kan daarom geen kwaad om een aantal keer per jaar goed naar de grafieken te kijken. Een goed temperatuurbewaking systeem heeft uitstekende functionaliteiten om grafieken te bekijken, vergelijken en te exporteren. Welke zaken kun je bijvoorbeeld zien in een grafiek:

  • Temperatuur van een koeling over een langere periode.
  • Welke invloed buiten temperaturen hebben op je ambient warehouse.
  • Hoe vaak deuren worden geopend.
  • Welke impact heeft het openen van deuren van koel/vriescellen.
  • Temperatuurverloop binnen objecten.
  • Prestaties van koelingen en objecten.
  • Vergelijk onderlinge prestaties van dezelfde type koelingen op verschillende locaties.

Er valt veel te vertellen over alarmen omdat ze een essentieel onderdeel zijn van temperatuurbewaking. Daarnaast kan de impact op een positieve of negatieve beleving van je temperatuurbewaking enorm zijn als de inrichting niet goed is.

Kies daarom altijd voor een partner die je ook goed ondersteunt met het inrichten, analyseren en verminderen van alarmen.

Onze tips voor het werken met alarmen

Het juiste gebruik van alarmen door het gebruiken van goede instellingen, is cruciaal voor het succesvol bereiken van je doelen. Maak gebruik van onderstaande tips en adviezen:

  • Definieer duidelijke en praktische alarmgrenzen.
  • Activeer alarmen pas na een periode proefdraaien.
  • Verdiep je in de werking en prestaties van je koelingen.
  • Maak alarmen slimmer waar dat kan (virtuele sensoren).
  • Gebruik grafieken om meer inzicht te krijgen en mogelijke problemen voor te zijn.
  • Laat je helpen door een partner met veel kennis en ervaring, dat scheelt veel tijd en energie.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog neem dan contact met ons op. Wil je geen blog missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blog beschikbaar is.

In ons volgende blog gaan we in op de meest voorkomende gebruikersrollen en autorisaties van moderne temperatuurbewaking. Ook laten we je zien hoe je deze functionaliteiten het beste kunt gebruiken.

Vragen over dit blog? Bel ons op 036 532 3900 of mail

Bericht delen: