Draadloze sensoren

Sensoren die geen bedrading gebruiken om de gemeten waarden of data te verzenden noemen we draadloze sensoren. Met de opkomst van IoT kom je steeds vaker draadloze sensoren tegen. Je kunt een draadloos sensornetwerk voor vele toepassingen gebruiken. Een WSN (Wireless Sensor Network of Draadloos Sensor Netwerk) is een draadloos netwerk bestaande uit sensoren die allemaal verschillende waarden kunnen meten. Ze communiceren onderling en met een accesspoint. Het accesspoint heeft als doel om de gemeten waarden te verzamelen en deze via een veilige verbinding te versturen naar een server. Dit kunnen zaken zijn als temperatuur, druk, CO2, relatieve luchtvochtigheid, deuropeningen en posities van objecten. 

Belangrijke punten om op te letten:

  • Levensduur batterij
  • Nauwkeurigheid van de metingen
  • Mogelijkheden om te kalibreren
  • Bereik naar accesspoint
  • Interne opslag (bij geen verbinding)
  • Kwaliteit en functionaliteiten (online) uitleessoftware 

Bij Dyzle gebruiken wij onze in huis ontwikkelde en geproduceerde sensoren voornamelijk voor het meten van temperaturen voor bedrijven die moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Denk hierbij aan bedrijven als apotheken, supermarkten, ziekenhuizen en transportbedrijven. Hierbij is niet alleen de kwaliteit van de sensoren van groot belang maar met name de functionaliteiten van het online portaal om de sensordata te kunnen zien en te analyseren. Draadloze sensoren in de zorg, voedselindustrie of transport in combinatie met een kwalitatief online portaal kunnen dus het verschil maken.

Waarom draadloze sensoren gebruiken?

Het gebruik van draadloze sensoren kent verschillende voordelen. Het is vaak eenvoudiger te installeren, het is goedkoper en je kunt ze veel flexibeler inzetten. Je kunt ze precies monteren op de plek waar jij wilt of moet meten. Vaak ook werken deze sensornetwerken ook zonder aansluiting op je eigen netwerk. Ze maken dan gebruik van het GPRS of UMTS (mobiel) netwerk. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat jij niet verantwoordelijk bent voor de connectiviteit.

Je ziet vandaag de dag nog nauwelijks temperatuurregistratie systemen die bedraad zijn. Deze systemen zijn namelijk vaak erg duur in aanschaf en de montage is omslachtig. Het uitlezen van data kan alleen op een lokale computer. Het grootste nadeel hiervan is dat er bij een verstoring geen dataverzameling meer plaatsvindt en je dus veel belangrijke data verliest.

Moderne systemen zijn draadloos en vereisen geen technische kennis of lastige implementatie om te kunnen gebruiken. Het is wel belangrijk dat je kiest voor draadloos systeem van een betrouwbare partner met een bewezen oplossing.

De Dyzle oplossing

Bij Dyzle werken we sinds 2004 met draadloze sensoren. Wij ontwikkelen en produceren deze sensoren in eigen beheer. Hierdoor hebben wij veel grip op de kwaliteit en functionaliteit van de sensoren. De sensoren zijn erg belangrijk maar ook het beschikbaar hebben van de data die de sensoren hebben verzameld is van groot belang. Wij gebruiken hiervoor onze eigen online oplossing, het Dyzle portaal. 

Het digitale en draadloze sensornetwerk wordt ingezet in de zogenaamde koudeketen. Dat houdt in dat de sensoren tijdens de productie, transport of opslag van voedsel of geneesmiddelen de bewaarcondities controleren. Hierbij worden veel verschillende parameters gemeten zoals temperaturen, deuropeningen, druk, luchtvochtigheid, CO2, etc.

De sensoren communiceren ook draadloos met het accesspoint welke de verzamelde data via het mobiele netwerk naar de servers van Dyzle verzendt. Het belangrijkste voordeel is dat je nooit meer data verliest, dit wordt nauwkeurig opgeslagen op de server van Dyzle. 

Menu