Wat is HACCP?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Het is een systeem met normen en eisen rondom voedselveiligheid. In iedere fase van de productie controleer je wat er verkeerd kan gaan. Vervolgens denk je na over het verkleinen van deze risico’s. Deze risico’s breng je in kaart met HACCP. Het verschilt per branche om welke normen het gaat. Met een hygiënecode is hier invulling aan gegeven. Grotere organisaties maken een eigen voedselveiligheidssysteem. Het maken van een HACCP-plan valt onder de Europese wet- en regelgeving. Het is dus van belang dat dit goed en nauwkeurig gebeurd.

Belangrijke veranderingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat de regels worden nageleefd. Per 2021 gaat er op het gebied van wet- en regelgeving heel wat zaken veranderen. De HACCP wordt vervangen door diverse certificeringen, zoals de BRC Global Standard for Food Safety, IFC certificaat en de ISO 22000 certificering voor voedselveiligheid. Hierdoor komt er meer focus op het uitsluiten van risico’s door continue temperatuurbewaking. De nadruk ligt op het controleren van de bewaarcondities en met name de temperaturen. Hoe fijn zou het zijn om met een systeem te werken dat hier naadloos op aansluit? Hiervoor hebben wij de ThermoCheck app ontwikkeld.

Een voedselveiligheidsplan opstellen via een HACCP-voedselveiligheidssysteem betekent dat je het gehele productieproces in kaart brengt, de mogelijke gevaren benoemt en aangeeft hoe groot het risico is. Vervolgens bepaal je de Critical Control Points (CCP’s) en hou je deze tijdens het proces onder controle om zo de risico’s uit te sluiten of te verkleinen tot een acceptabel niveau. Het werken met HACCP maakt dat je kwaliteit van jouw producten kunt aantonen en garanderen!

HACCP en Dyzle

Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen misgaan, dit kan de veiligheid van voeding in gevaar brengen. Je wilt toch niet dat een klant ziek wordt van eten dat bij jou bedrijf vandaan komt? Om dit te voorkomen hebben wij verschillende oplossing ontwikkeld die jou helpen de kwaliteit te borgen. Ons doel is om samen met jou je klant en de controlerende instanties tevreden te houden. Uiteraard kijken we graag met je mee om processen te verbeteren of te automatiseren.

ThermoCheck app van Dyzle

Op een HACCP-lijst noteer je metingen, schrijf je op wie de meting uitvoert en om welke meting het gaat. Is er afgeweken van de norm dan moet je noteren hoe deze afwijking verholpen kan worden. Voor het uitlezen van deze metingen hebben wij samen met ETI een Bluetooth meetpen ontwikkeld. Hiermee voer je alle handmatige metingen eenvoudig uit. Bij afwijkingen kun je snel kiezen uit de instelbare corrigerende maatregelen. De meetpen kun je ook koppelen aan onze ThermoCheck app, zo zul je nooit meer een meting missen en zal er nooit meer data verloren gaan.

Met onze ThermoCheck app is het mogelijk om je papieren HACCP-lijsten volledig te digitaliseren. Wij ontwikkelen en produceren deze app in eigen beheer, dit maakt dat wij veel grip hebben op de kwaliteit en functionaliteit.

Onderstaande zaken kun je digitaal vastleggen met de ThermoCheck app:

 • Kerntemperaturen van gekoelde producten
 • De kerntemperatuur van vers bereide en warme producten
 • Ingangscontroles
 • Controlevragen beantwoorden
 • Checklists afwerken
 • Schoonmaaklijsten verwerken
 • Kwaliteitsmetingen uitvoeren zoals bijvoorbeeld van frituurvet

Stappenplan

Tijdens onze route naar een papierloos HCCP kwaliteitssysteem doorlopen wij de volgende 4 stappen:

 • Digitaliseren – We stoppen met de papieren HACCP  lijsten. De temperatuurbewaking en de ThermoCheck app nemen het over.
 • Automatiseren – De controles en de temperatuurmetingen worden geautomatiseerd. De gebruiker wordt geholpen door de apps bij het uitvoeren van de controles.
 • Controleren – De uitvoering en de registraties van de controles en verzamelde data kun je eenvoudig online controleren.
 • Rapporteren – Je ontvangt automatisch de kwaliteitsrapportages via de e-mail. 

Daarnaast kun je de informatie eenvoudig delen met anderen.

ExpiryCheck app

De ExpiryCheck app is een perfecte aanvulling op de temperatuurbewaking en ThermoCheck combinatie. Met de ExpiryCheck van Dyzle kun je ook eenvoudig THT controles uitvoeren. Zo heb je snel inzicht en zekerheid dat je geen producten levert met een verlopen THT datum. Uiteraard werken de ThermoCheck en ExpiryCheck app naadloos samen met de Dyzle oplossingen voor temperatuurbewaking.

Menu