Hoe werkt een thermokoppel?

Een thermokoppel sensor is een type temperatuursensor die gebruikmaakt van het Seebeck-effect. Dit effect betreft de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. Het gebruik van dit effect in een thermokoppel is eigenlijk nog de minst spectaculaire toepassing. De meting met een thermokoppel noemen we een differentiaal meting. Meer over de werking van een thermokoppel lees je hier.

Wat is een thermokoppel?

Een thermokoppel bestaat uit twee draden van verschillende metalen die middels ineensmelten aan elkaar zijn verbonden. Deze draden zijn gemaakt van dure en zeldzame materialen. Als er tussen de twee contactpunten een temperatuurverschil heerst, zal er een potentiaalverschil ontstaan. De grootte hiervan is afhankelijk van de gebruikte metalen en het temperatuurverschil. Hierdoor wordt een spanning opgewekt welke door de sensor wordt gelezen. De thermokoppelsensoren van Dyzle kunnen deze informatie realtime verzenden naar het portaal.

Hoe werkt een thermokoppel?

De werking van een thermokoppel is niet heel eenvoudig. Dit wordt mede veroorzaakt door het kleine signaal dat geproduceerd wordt, veroudering van de gebruikte metalen, verstoring van het warmteveld en de thermische impedantie. De laatstgenoemde is een uitbreiding op de thermische weerstand. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een zogenaamde koptransmitter, deze omvormer zet het signaal om van volt naar milliampère. Dit heeft als voordeel dat de sensor van de thermokoppel minder gevoelig is voor verstoringen van buitenaf.

Wanneer gebruik je een thermokoppel?

De thermokoppel sensoren kom je eigenlijk overal tegen waar in de regel vrij warme temperaturen worden gemeten. Denk hierbij aan huishoudelijk gebruik zoals in CV-ketels, maar ook in laboratoria en in allerlei takken van de industrie. Voor het juiste gebruik van de thermokoppel, is het altijd van belang om de juiste connectoren toe te passen. Zo verbeter je de werking en heeft dit een positieve invloed op de levensduur.

Thermokoppels en Dyzle

Wil je meer weten over thermokoppels en de toepassingsmogelijkheden van Dyzle? Neem dan contact met ons op via 036 532 3900 of stel je vraag via onze contactpagina.

Menu