Temperatuur

Temperatuur is het onderwerp van de dag, een praatje over het weer wordt elke dag gemaakt. Temperatuur of warmtegraad is een maat voor hoe warm of koud iets is. Natuurkundig gezien is het een maat voor de gemiddelde chaotische bewegingsenergie per molecuul, plus de beweging van atomen in moleculen. Temperatuur wordt doorgaans gemeten met een thermometer en in België en Nederland meestal uitgedrukt in graden Celsius. Bij ver weg gelegen objecten zoals sterren en ook van aardse zeer hete voorwerpen wordt de temperatuur gemeten via het spectrum van de warmtestraling. Het correct meten van een temperatuur vraagt een gedegen meet technische kennis van zowel de gebruikte meetmethode als het begrip van de thermodynamische verstoring die door de meting veroorzaakt wordt.

Wanneer is temperatuur echt belangrijk?

In de voedsel en farmaceutische branche is temperatuur ook een zeer belangrijk item. Het zal je maar gebeuren dat een klant ziek wordt van eten dat door jou bedrijf bereid is. Of wanneer een medicijn of vaccin niet op de juiste temperatuur is bewaard of getransporteerd. In deze branches is het van groot belang om je de temperaturen te bewaken en tijdig te reageren op afwijkingen. 

In de wereld van afvalverwerking en recycling kan temperatuur een probleem zijn. Bij bepaalde omstandigheden kan er namelijk broei ontstaan in grote hopen afval. Tot dat afval gerecycled of verwerkt is moet het opgeslagen worden. Als dit niet goed in de gaten gehouden wordt kan hier brand ontstaan met alle gevolgen van dien.  

Voor alle betrokkenen in de transportsector is het van cruciaal belang dat de temperatuur van het gecontroleerd transport goed in de gaten wordt gehouden. Dit geldt niet alleen voor het vervoeren van producten, maar ook voor de opslag ervan. Voor bepaalde goederen, zoals voedsel en medicijnen, gelden er strengere regels in vergelijking met andere goederen. Dit ligt aan het feit dat de volksgezondheid een cruciaal belang heeft bij de bewaarcondities tijdens het transport en opslag van deze producten. Dit is dan ook de reden dat er steeds strengere wet- en regelgeving wordt opgesteld met betrekking tot temperatuur gecontroleerd transport.

Het bewaken van de temperatuur is dus in vele branches een belangrijk punt. 

Dyzle en temperatuur

Bij Dyzle ligt de focus op het bewaken en registeren van temperaturen in de voedsel en farmaceutische branche. Al 15 jaar zijn wij werkzaam op het gebied van temperatuurbewaking en temperatuurregistratie. Dit maakt dat wij veel inzichten en oplossingen hebben voor veel verschillende bedrijven en toepassingen. De temperaturen meten wij met digitale draadloze sensoren. Deze zijn zeer breed inzetbaar en kunnen temperaturen meten van -1000°C tot +1000°C. De meeste sensoren worden ingezet op het meten van ambient (15°C tot 25°C), koelcellen en koelkasten (2°C tot 8°C) en vriescellen/vrieskasten  (-18 tot -22°C). Hierbij hanteren wij ook verschillende oplossingen voor het simuleren van producttemperaturen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat als je alleen de luchttemperatuur meet, je bij een deuropening al snel een piek in de grafieken krijgt. Dat zegt natuurlijk niets over de impact daarvan op de producten.

Onze oplossingen helpen je om realtime inzicht te krijgen in de temperatuurcondities van onder meer je warehouse, voertuigen, koelingen en winkels. Daarnaast is er geen lastige IT implementatie of infrastructuur nodig om met Dyzle te werken.

Temperatuurbewaking is een nauwkeurig sensornetwerk dat realtime informatie doorgeeft over bewaarcondities van temperatuurgevoelige producten. Je kunt temperatuurbewaking overal gebruiken waar jouw producten ook zijn. Tijdens productie, transport, opslag of in de winkel.

Menu