Temperatuurbewaking voor voertuigen

5 maart 2021

Temperatuurbewaking voor voertuigen

Ook voor voertuigen kun je temperatuurbewaking gebruiken. Je krijgt dan realtime inzicht in de condities tijdens het transport. Of het nou trailers, bakwagens, busjes of koelboxen zijn, alles wat koelt kun je meten en volgen. Alleen brengen mobiele ‘locaties’ andere uitdagingen met zich mee. Alles wat je moet weten over het gebruiken van temperatuurbewaking voor voertuigen lees je in dit blog.

Het grootste voordeel om ook je voertuigen te bemeten is natuurlijk dat je het bewijs aan je klanten kunt leveren dat je grip hebt op de transportcondities van hun producten. De systemen die voor voertuigen gebruikt worden zijn of heel erg gericht op voertuig telemetrie of specifiek voor temperatuurbewaking. Als je actief bent met het transporteren van geneesmiddelen of medische apparaten kun je beter kiezen voor een dedicated temperatuurbewaking. De gemeten en gevalideerde temperatuurdata is namelijk voor jouw opdrachtgever veel belangrijker dan het verbruik van het voertuig. Daarnaast wil je dat jouw planning- en QA afdeling snel en eenvoudig inzicht heeft in deze data. Het niet voorhanden hebben van deze data kan betekenen dat een ontvangende partij een zending weigert.

De temperatuurbewaking heeft vaak ook de mogelijkheid om een GPS sensor toe te voegen en weer te geven waar je voertuig of koelbox zich bevindt. De uitgebreide varianten kunnen ook deur statussen zoals openingen monitoren zodat je kunt aantonen dat de lading tijdens het transport niet gecompromitteerd is.

Het instellen en ontvangen van alarmen behoort natuurlijk tot de standaard mogelijkheden. Een uitgebreide functie kan zijn het automatisch versturen van afleverrapporten naar je klanten alvorens je chauffeur de lading gaat lossen. Zeker voor farmaceutische opdrachtgevers is dat een pluspunt, want zo heb je achteraf nooit vragen over de condities tijdens het transport. Doordat al deze data realtime verzameld wordt, is het eenvoudig om dit te analyseren, dat noemen we route analyses.

Voor koelen en terug koelen

Vaak probeert men trailers alvast op temperatuur te krijgen voordat deze beladen wordt. De producten worden dan vanuit een gekoelde ruimte geladen en dan laat de temperatuurbewaking geen vreemde grafieken zien. Dit is in het najaar en de winter vaak niet zo’n probleem, maar in de zomer met tropische temperaturen is dat een heel ander verhaal. Daarnaast kost dit ook de nodige energie en dat is tegenwoordig een belangrijk onderwerp in de zoektocht naar duurzaamheid. Het belangrijkste om te beseffen is eigenlijk dat terug koelen vaak niet mogelijk is. Een koeltrailer is ontworpen om producten tijdens het transport koel te houden niet om ze te koelen. Men moet daarom meer kijken naar de correlatie tussen de producttemperatuur, buitentemperatuur en de temperatuur van de gekoelde trailer. Helaas is er veel onduidelijkheid over de interpretatie van temperaturen tijdens het transport tussen de transporteur en de ontvanger of opdrachtgever. Een simpele uitdraai van de gemeten waarden van de koelmotor is voor een farmaceut dan ook absoluut onvoldoende.

Slimme alarmen

Als je echt stappen wil zetten met je temperatuurbewaking en verder wil automatiseren met je kwaliteitsborging, kies dan voor een systeem wat slimme alarmen levert. Natuurlijk kun je met eenvoudige oplossingen een alarm op een sensor zetten van je voertuig. Maar wat als je voertuig leeg terugrijdt of onderweg nog een zending meeneemt? Laat je de koelmotor dan draaien terwijl het niet nodig is, of pas je de alarmen telkens aan op het type belading? Dat wil je natuurlijk niet. Slimme alarmen worden gevoed door extra informatie, zo kun je bij sommige oplossingen je alarmprofielen instellen op basis van het type belading en wordt deze automatisch aangepast aan de belading. Ook wil je alarmen van onbeladen of niet gebruikte voertuigen kunnen onderdrukken. Door je temperatuurbewaking middels een zogenaamde API te koppelen aan warehouse management, order of TMS systemen kun je dit bereiken. Zo voorkom je onnodige alarmen waardoor personeel minder alert kan worden en kun je verder verduurzamen door onnodig koelmotor gebruik te verminderen.

API koppelingen

Zoals we eerder schreven kun je je temperatuurbewaking nog slimmer maken door informatiestromen aan elkaar te koppelen. Niet alleen ben je dan in staat om een menselijk handelen te verminderen maar je kunt ook slimmer werken. Zo kun je je bedrijf onderscheiden door meer waarde toe te voegen aan je klanten, intern of extern. Niet veel aanbieders hebben een API koppeling geïmplementeerd bij hun temperatuurbewaking. Daarnaast heb je naast technische kennis ook behoefte aan een partij die begrijpt welke uitdaging je probeert op te lossen. Alle systemen aan elkaar knopen en (big)data rondpompen is namelijk nooit de oplossing. De juiste informatie, aanleveren op het juiste moment bij de juiste persoon is wel de oplossing.

Ben jij in de markt op zoek naar temperatuurbewaking voor voertuigen?

Lees onze onderstaande tips en adviezen en doe daar je voordeel mee.

Onze tips:

  • Kijk met een kritische blik naar je huidige werkwijze.
  • Bepaal het doel dat je wil bereiken.
  • Kies voor een innovatief systeem met slimme alarmen.
  • Controleer of een API koppeling mogelijk is voor verdere automatisering.
  • Test eerst met enkele voertuigen en tune je processen.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog neem dan contact met ons op. Wil je geen blog missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blog beschikbaar is.

Ons volgende blog gaat over het juist gebruiken en instellen van alarmen. Daarnaast gaan we ook in op het gebruik van grafieken. Door de kennis van beide functionaliteiten goed in te zetten, maak je het een stuk makkelijk voor je gebruikers om hiermee te werken.

Bericht delen: