Voldoe jij aan de regels?

14 oktober 2022

Dyzle voldoen aan de regelgeving

Voldoe jij aan de regels betreft opslag van geneesmiddelen?

Eigenlijk zijn de regels op dit gebied heel simpel: wanneer je medicijnen langer dan 72 uur opslaat dan moet je een groothandelsvergunning hebben in Nederland. Dit betekent ook dat je aan kwaliteitsborging moet gaan doen en één en ander in kaart dient te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten, borgen, valideren en beheren van de onderliggende kwaliteitsprocessen. En temperatuurbewaking is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Vaak wordt er aanbevolen om een master validationplan op te zetten, waarbij het gaat om actief kijken naar welke kritische en risicovolle processen er op je pad komen op het moment dat jij je richt op de wereld van farmacie. Daar horen vragen bij als: welke tools hebben we daarvoor nodig? Heb ik een vrachtwagen nodig? Hoe pak ik het aan met mijn koelcellen? Kijkend naar koelkasten en koelsystemen: welke zijn er beschikbaar in de markt en welke zijn de beste? Met welke leveranciers ga ik in zee? En of je uiteindelijk écht aan de regels voldoet, dat kun je eigenlijk pas weer achteraf bekijken. Sommige van deze regels zijn harde eisen aan anderen zijn puur aanbevelingen.

De regels: een breed begrip

Wanneer je praat over de regels, dan is dat overigens best wel een breed begrip. Je hebt immers de eisen die je vanuit de overheid worden opgesteld, je hebt je eigen regels waar je aan wilt voldoen en je klant verwacht ook het een en ander van je. Het gaat er niet alleen om dat je aan al die regels voldoet, maar vooral ook over hoe je borgt dat je aan deze regels voldoet en dat ook kunt laten zien. Hoe je dat doet? Enerzijds door juist te documenteren en anderzijds door de juiste partners  te selecteren. Heb je bijvoorbeeld de juiste koeltechnische specialisten aan je gebonden? Beschik je over goede temperatuurbewaking? En voer je temperatuurstudies uit rondom de nieuwe geconditioneerde objecten die je gebruikt?

Wat wij proberen na te streven met onze klanten is het volgende: zorg er gewoon voor dat als je gecontroleerd wordt dat je aantoonbaar kunt maken wat je wanneer en waarom uitgevoerd hebt. Dat voorkomt een hoop ellende en daarmee tijd, frustratie en energie om achteraf allerlei zaken aan te passen en op te lossen. En wanneer je op basis van intrinsieke motivatie bewust kiest voor kwaliteitsborging dan is dat een positief uitgangspunt. Een stuk positiever dan wanneer je vanuit een negatief gevoeld achteraf dingen probeert te repareren. Neem dit gewoon mee dagelijkse operatie. Natuurlijk kost je dit wat geld, tijd en energie maar dat weegt niet op tegen het gevoel dat je het, wat er ook gebeurt, goed voor elkaar hebt.

De kern van het verhaal

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je aan kunt tonen dat hetgeen je doet dat je dat ook goed doet. Aan controlerende instanties, aan je klanten, aan andere relaties en ook aan jezelf. In de praktijk zien we vaak dat men het best wel goed voor elkaar heeft maar dit nog niet zo van de daken schreeuwt. En dat is jammer, een gemiste kans zelfs. Kijk alleen al naar de concurrentie in de wereld van transport, als je je in deze branche kunt onderscheiden op iets anders dan prijs dan is dat áltijd goed om te doen.

We hechten veel waarde aan een open en eerlijk partnership met onze klanten. De ideeën en feedback van klanten en gebruikers maken onze oplossingen steeds beter. De ervaring die wij hebben zetten we graag in voor de gebruikers om eventuele uitdagingen pragmatisch en kostenbewust op te lossen. In ons bedrijfsmodel is het totaal niet van belang om zo veel mogelijk sensoren of kalibraties te verkopen. Daarom kunnen wij ons richten op de samenwerking en de doorontwikkeling van onze oplossingen. Samen verder praten?

Neem contact op

Bericht delen: