Wat is een temperatuurbewaking systeem?

17 november 2020

Wat is een temperatuurbewaking systeem

Zoals de naam doet vermoeden is het een systeem om temperaturen te meten. Het systeem bestaat uit een netwerk van sensoren dat data verzamelt. Vaak wordt er software meegeleverd waarin de verzamelde data in te zien is. De systemen worden steeds vaker gebruikt en ook wordt het gebruik gestimuleerd door wet- en regelgeving. Als je te maken hebt met het produceren, vervoeren, opslaan of verkopen van medicijnen, zijn dit soort systemen verplicht. Meer weten over temperatuurbewaking? Je leest het in dit blog.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten systemen verkrijgbaar en daar zijn weer veel varianten van. De belangrijkste verschillen zijn: is het een bedraad of draadloos systeem en is het realtime of moet je het achteraf uitlezen? De bedrade systemen komen vrijwel niet meer voor. De moderne systemen zijn allemaal draadloos. Dit geeft veel meer vrijheid met het positioneren van de sensoren en de installatie is ook veel goedkoper. Een ander groot voordeel is dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de IT infrastructuur, dit is namelijk niet meer nodig. Bij systemen welke gebruik maken van je eigen netwerk zoals wifi of via een ethernetkabel ben je vaak zelf verantwoordelijk voor de connectiviteit. Dat betekent dat je ook direct geen realtime temperatuurbewaking meer hebt en je leverancier je niet kan helpen, als om wat voor reden dan ook het bedrijfsnetwerk uitvalt.

Temperatuurregistratie systemen

Systemen die je achteraf uit moet lezen noem je temperatuurregistratie systemen. Dit soort systemen bestaan uit loggers en zijn niet realtime. Als er temperatuurexcursies hebben plaatsgevonden kun je dus niet meer reageren. Deze systemen zijn niet meer van deze tijd en voldoen veelal niet aan de moderne eisen. Helaas kom je dit soort systemen nog vaak tegen bij verschillende uitgiftepunten van medicijnen zoals apotheken.

Wegwerp of transportloggers

Ook bestaan er zogenaamde ‘wegwerp loggers’, dit zijn loggers die veel worden gebruikt bij het transport van medicijnen. Het is namelijk niet in alle gevallen mogelijk om het transport realtime te bemeten. Deze loggers zijn vaak maar éénmalig te gebruiken en het uitlezen van de verzamelde data gebeurt door de ontvangende partij. Het gebruik of de werkwijze van dit type loggers kan enorm van elkaar verschillen. Gebruik daarom altijd loggers van een bekende fabrikant.

Hoe werkt een temperatuurbewaking systeem?

De sensoren worden dus geplaatst in de zogenaamde koudeketen. Dus de koelkasten, koelcellen en het magazijn zijn uitgerust met draadloze sensoren die verschillende parameters meten. De sensoren verzamelen en verzenden de gemeten waarden. De data wordt via een draadloze en beveiligde wifiverbinding verzonden naar een accesspoint. Het accesspoint van moderne systemen verzendt de data via een GPRS/UMTS netwerk, draadloos naar de server van de temperatuurbewaking. Hier wordt de data opgeslagen en vertaald naar leesbare data. Moderne high-end systemen kunnen veel meer sensoren aanbieden dan alleen temperatuursensoren.

Als je leverancier gebruikmaakt van een gekwalificeerd datacenter weet je zeker dat er een back-up protocol is en dat je dus nooit data kwijt kunt raken. Vervolgens is de data in te zien en te verwerken in je online portaal. Hier kun je dan eenvoudig instellingen invoeren die de verzamelde data gebruiken om jou te rapporteren of te alarmeren.

Welke bedrijven gebruiken temperatuurbewaking?

Temperatuurbewaking wordt gebruikt door bedrijven welke door regelgeving verplicht zijn de temperaturen van hun producten te bewaken of door bedrijven die aantoonbaar de kwaliteit van hun producten willen borgen. Voor bedrijven die met medicijnen werken geldt dat ze allemaal de bewaarcondities van de medicijnen moeten borgen. Daarvan is temperatuur één van de belangrijkste parameters. Je wilt immers dat je medicijnen niet hun werking verliezen doordat ze bewaard zijn in de verkeerde temperaturen. Dus overal waar medicijnen bewaard worden, is het gebruik van temperatuurbewaking verplicht. De bekendste zijn: apotheken, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, groothandels, transporteurs, gezondheidscentra en producenten. De volgende bedrijven worden vaak vergeten maar moeten ook de temperaturen van opgeslagen geneesmiddelen borgen: zorginstellingen, supermarkten, drogisterijen, internet apotheken en universiteiten.

Wat voor soort leveranciers zijn er?

Verreweg de meeste leveranciers kopen de loggers of sensoren in bij producenten. Zij leveren aan de markt wat ze op de plank hebben liggen en waar ze de meeste marge op hebben. Veelal is het businessmodel van dit soort handelaren het verkopen van zoveel mogelijk loggers en kalibraties. In de meeste gevallen heeft de fabrikant een stukje software gemaakt om de data van de loggers uit te kunnen lezen. Deze software is vaak niet gemaakt met de eindgebruikers in gedachten maar wordt gezien als noodzaak om loggers te verkopen. Vaak adviseren dit soort partijen ook dat de loggers via hun gekalibreerd moeten worden en het liefst zo vaak als mogelijk.

Voor zoiets belangrijks als temperatuurbewaking, wat direct impact kan hebben op het wel of niet uitleveren van producten, uitstraling van kwaliteitsborging en wat fungeert als bewijs voor jou klanten, wil je toch samenwerken met een goede partner? Ga daarom op zoek naar een partij die zelf de software en sensoren ontwikkelt waar jij mee moet werken. Zij zijn de enige die grip hebben op alle facetten van de oplossing zoals de kwaliteit en de functionaliteit. Vaak is er bij dat soort partijen ook nog maatwerk mogelijk waardoor je nog meer processen kunt automatiseren. Simpel gezegd heb je dus handelaren en producenten.

Bij je leverancierskeuze is het ook aan te raden om te controleren of temperatuurbewaking de core business van de leverancier is. Veel leveranciers doen temperatuurbewaking erbij, ze verkopen dan systemen die ze niet zelf ontwikkeld hebben. Daardoor hebben zij onvoldoende grip op de werking, functionaliteiten en service ondersteuning van deze producten. Een partner die juist de focus heeft op temperatuurbewaking heeft vrijwel altijd ook een eigen support en service afdeling. Deze afdelingen beschikken over alles kennis en kunde om jou te helpen met temperatuurbewaking in een farmaceutische omgeving.

Waar moet je op letten?

Als je een systeem wil aanschaffen, let dan altijd goed op de hardware en software. Kijk dan met name naar de samenhang van een nauwkeurige meting alsmede een gebruiksvriendelijke manier om de data in te zien. Uiteraard zijn er nog tal van andere interessante aspecten zoals: connectiviteit, geheugen temperatuursensoren, beveiliging bij stroomuitval, data retentie en beveiliging, data export, kalibratie en validatie. Uiteraard wil je ook een partner die jou ontzorgd op het gebied van service en support. Controleer dan of je leverancier ook werkt met een Service Level Agreement (SLA). Let daarbij op dat het onverstandig is om de SLA van je leverancier klakkeloos over te nemen, deze zullen namelijk altijd in het voordeel van de leverancier zijn opgesteld.

Wees je ook bewust van het feit dat je veel meer inzichten gaat ontvangen van je koudeketen. Weet je op basis van de nieuwe informatie daar je voordeel uit te halen? Dan is het mogelijk om processen te verbeteren of op andere fronten te besparen.

Als je op zoek bent naar een oplossing voor temperatuurbewaking voor jouw bedrijf, denk dan aan de onderstaande tips:

  • Kies voor een modern en draadloos systeem.
  • Controleer de nauwkeurigheid van de sensoren.
  • Test de software. Werkt deze prettig?
  • Kies voor een partij die zelf de temperatuurbewaking ontwikkelt en produceert.
  • Kies voor een leverancier met een eigen service en supportdesk.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog neem dan contact met ons op. Wil je geen blog missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blog beschikbaar is.

In ons volgende blog lees je alles over de verschillende functionaliteiten die moderne temperatuurbewaking jou kan bieden.

Bericht delen: