Welke kalibratiemethode past bij jouw organisatie?
22 maart 2022
Kalibreren wat is dat eigenlijk precies? Is het echt nodig? En hoe doe ik dat dan? De term kalibratie roept nogal eens vragen op bij onze klanten. Het is, zo hebben we ook in ons vorige blog geschreven, nogal een grijs gebied voor velen. Zo zijn er nogal wat keuzes te maken voor wat betreft de interval (periode), de gebruikte methodiek en de eisen die gesteld worden. Dat kan onduidelijk zijn. Ook kun je kalibreren op werktemperatuur of met een werksensor die in een laboratorium is gekalibreerd. Maar hoe dat zit? Veel van onze klanten vinden het ingewikkelde materie en begrijpelijk, want dat is het ook als dit niet je kernactiviteit is.
Verschillende varianten van kalibreren
Wanneer je kiest voor de zogenaamde éénpuntsvariant dan worden bijvoorbeeld de sensoren van de koelkasten waarin jouw sensoren gemonteerd zijn op werktemperatuur vergeleken met een referentsensor. Deze referent sensor is dan vaak gekalibreerd over een grotere range of bereik. Veelal volgens hoge standaarden zoals bijvoorbeeld RVA. Zo kun je met zekerheid zeggen dat de referentsensor niet of nauwelijks afwijkt. De andere variant, de zogenaamde driepuntsvariant, wil zeggen dat je gaat kijken naar een afwijking binnen een bepaalde range. De meest gebruikte ranges zijn bij koelkasten 0, 5-en 10°C, in ambient ruimten 15, 25 en 35°C en vriezers -10, -20, -30°C. De keuze voor driepunts-kalibratie wordt ingegeven door de eisen waaraan jij wilt of moet voldoen. Vaak wordt de keuze ook gestaafd op basis van een betrouwbaarheid onderzoek van de gebruikte sensoren. Dit kun je overigens prima op locatie doen in een zogenaamd rijdend lab. Maar dat is wel tijdrovend, duur en in de tussentijd is de sensor niet aan het registreren. Daarom bieden wij vanuit Dyzle een dienst aan die kalibratie as a service heet. Je mist de sensoren (en hun resultaten) dan niet, en wij zorgen er jaar op jaar voor dat er goed en op tijd gekalibreerd wordt. Feitelijk koop je rust omdat je georganiseerd bent.
Moraal van het verhaal
Moraal van het verhaal: er valt zeer veel te kiezen op het gebied van eisen, methodieken en interval. Wij kunnen sowieso invulling geven aan de kalibratie wensen van onze klanten. Maar de meerwaarde van Dyzle zit vooral in het feit dat wij meedenken en oplossingen verzinnen die kostenbesparend kunnen zijn. Het gaat erom dat je grip pakt over je eigen werkomgeving en dat je precies weet waar je mee bezig bent. Op basis van het juiste onderzoek en statements kun je eenvoudig kiezen voor goedkopere methodieken terwijl je toch aan de hoogste standaarden kunt voldoen. Daarmee pak jij de controle terug…. Je bang laten maken door bedrijven die vooral geld verdienen aan het uitvoeren van kalibratie is nergens voor nodig. Weet wat je meet. Weet ook waarom. En weet tegen welke kostbare oplossingen je nee wilt zeggen omdat ze je te weinig brengen.
Neem contact op
Wil je meer over belangrijke onderwerp weten of even vrijblijvend overleggen? Neem dan even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.