Temperatuurbewaking installeren

4 februari 2021

In onze vorige blogs hebben we het gehad over het verschil tussen temperatuurbewaking en temperatuurregistratie en functionaliteiten voor temperatuurbewaking. In dit blog willen we het gaan hebben over het installeren van een temperatuurbewaking en wat daar zoal bij komt kijken. Lees in dit blog alles over de installatie van temperatuurbewaking systemen. Zo weet jij straks precies waar je op moet letten.

Een systeem gekozen en nu?

Je hebt gekozen voor een draadloos systeem dat goed past bij je processen en jou gaat helpen bij het uitvoeren van je taken. De positionering van de sensoren is daarbij van cruciaal belang want op basis van de verzamelde data ga jij beslissingen nemen. De sensoren van apparatuur zoals koelkasten, vriezers, koelcellen of koeltrailers, zijn altijd geplaatst op de koudste posities. De fabrikant wil namelijk altijd aantonen dat zijn koeling goed presteert. Echter staan jouw producten niet altijd op de plek waar ook gemeten wordt. Daarnaast kan een koeling defect zijn maar nog wel koud op de plek van de sensor van het display.

Een goed voorbeeld daarvan is wanneer de ventilatoren van een koelcel koelmotor defect zijn. Het koelblok is nog steeds op temperatuur en de temperatuursensor van de fabrikant meet op het koelblok. Echter, de koude lucht wordt niet verspreid door de koelcel en deze zal dus langzaam opwarmen. Door je temperatuurbewaking te plaatsten op dezelfde posities als waar jouw geneesmiddelen of andere temperatuurgevoelige producten liggen, beschik je altijd over solide data. Je kunt natuurlijk altijd temperatuursensoren plaatsen nabij koelmotoren om zeker te zijn dat deze goed functioneren. Daardoor weet je nog eerder of er een mogelijk probleem is.

Daarom worden sensoren die gebruikt worden in de farmacie ook geplaatst op de hot en cold spots. De positie hiervan kun je achterhalen door een mapping uit te voeren. Aangezien dit een kostbaar onderzoek kan zijn is dat niet voor alle type bedrijven weggelegd en wordt dit nog niet overal geëist. Uiteraard kun je ook samen met een goede leverancier in grote lijnen de juiste posities bepalen. Let dan altijd goed op plaatsen bij deuren, ramen, bovenlichten en koelmotoren.

Ambient of product?

De meeste temperatuursensoren en loggers die verkocht worden, zijn eigenlijk alleen geschikt als ambient sensor. Deze sensoren meten de omgevingstemperatuur van de ruimte waar ze opgehangen zijn. Vaak worden deze ‘los’ opgehangen in koelingen of magazijnen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je moet je wel realiseren dat deze zeer snel kunnen reageren op temperatuursveranderingen. Let daar dan ook goed op met het instellen van je alarmen of rapportages. Zeker bij koelingen ‘slaat’ de warmte naar binnen bij het openen van deuren. Je kan daardoor veel alarmen krijgen of grafieken met enorme pieken. Dit leidt natuurlijk ontzettend af van je doel, want de productintegriteit van de bewaakte producten is in deze gevallen nooit in gevaar.

Productsensoren

Ook wel productsimulatie sensoren genoemd, zijn eigenlijk beter geschikt voor koelingen of geconditioneerde ruimtes. Vaak zijn deze uitgevoerd met een externe sensor (draad) welke geplaatst kan worden in een blokje of een bidon met glycerol. Met deze methode wordt de kerntemperatuur van het product gesimuleerd. Zo meet je minder grove temperatuurschommelingen, maar zegt de data veel meer over de kerntemperatuur of integriteit van je product. De voorkeur gaat uit naar de bidons met glycerol, deze bieden meer voordelen dan de blokjes waarmee wordt gewerkt. In de meeste gevallen is een mix van ambient en product sensoren de beste oplossing om een goed beeld te krijgen van de bewaarcondities of temperaturen. Een goede leverancier kan je daarover informeren en adviseren.

Veel systemen of leveranciers kunnen ook andere parameters live brengen, zoals dat heet. Denk hierbij aan druksensoren, deursensoren, relatieve luchtvochtigheid en storingssensoren. Zo worden druksensoren veel gebruikt bij clean rooms. Luchtvochtigheid kan weer belangrijk zijn in een inpakruimte of warehouse. De deur en storing sensoren worden vaak gebruikt in combinatie met ambient en productsensoren om koel- of vriescellen te bewaken. Door zo’n mix van sensoren toe te passen krijg je niet alleen veel meer inzicht in de werking en gebruik van de cellen, maar heb je ook veel meer grip op de performance ervan. Dit maakt het verschil in temperatuurbewaking of temperatuurregistratie vrij duidelijk zichtbaar. Bij temperatuurbewaking voldoe je niet alleen aan alle moderne eisen maar je krijgt ook meer grip op je koudeketen. Daardoor sta je niet langer voor verrassingen en kun je proactief reageren.

De goedkopere systemen voor temperatuurregistratie of temperatuurloggers zijn plug & play te installeren. Juist om die reden zijn deze systemen vaak goedkoper, je moet het immers zelf werkend zien te maken. Voor gebruik in een farmaceutische omgeving kun je beter kiezen voor een leverancier die voor jou de installatie verzorgt. Natuurlijk brengt dat mogelijk een hogere investering met zich mee maar vaak nemen zij dan de verantwoordelijkheid van de werking jou uit handen. Zeker als je gevoelige producten of medicijnen van grote waarde bewaard of vervoerd, is de gedeelde verantwoordelijkheid van meerwaarde. Daarnaast is een goede partner perfect in staat om jouw uitdagingen op temperatuurgebied op te lossen.

Het gebruik van een configuratiedocument is altijd aan te raden en in gevalideerde omgevingen zelfs cruciaal. Hierin zijn onder andere opgenomen: de hardware id’s, namen van sensoren, locaties van sensoren, alarmgrenzen, alarmvertragingen, gebruikers, rollen en autorisaties. Eigenlijk is het configuratiedocument de blauwdruk voor het inrichten van de software van je temperatuurbewaking. Bij wijzigingen worden deze dan ook aangegeven op het document en pas na goedkeuring van QA verwerkt in het systeem. Zo houdt de afdeling die verantwoordelijk is voor kwaliteit de grip op de instellingen en dus de borging. Ook kun je hierin duidelijk aangeven welke gebruikers welke alarmen moeten ontvangen. Zo heb je altijd duidelijkheid over de ideale situatie.

Kies voor een partner, geen leverancier

De keuze met welke partij jij vraagt om je te helpen is natuurlijk bepalend voor een succesvolle implementatie van je temperatuurbewaking. Gebruik onze tips en adviezen om na te gaan of de leverancier geschikt is voor jou en je organisatie:

  • De leverancier kan valide temperatuurmapping leveren om de hot- en coldspots te bepalen.
  • De leverancier kan aantoonbaar voldoen aan de richtlijnen en heeft een bewezen track record.
  • De leverancier helpt je bij het maken van de keuze voor de juiste mix van sensoren om jouw doel te behalen
  • De leverancier heeft een configuratiedocument.
  • De leverancier heeft grip op de ontwikkeling en functionaliteiten van het systeem dat ze verkopen.
  • Helpt je met de inrichting van de software en de finetuning van je koudeketen.

Wist je dat je temperatuurbewaking ook in je voertuigen kunt gebruiken? Zo is het mogelijk om je koeltrailers of zelfs koelboxen te volgen middels GPS en realtime temperatuurinformatie te ontvangen. Lees er alles over in ons volgende blog.

Bericht delen: