Wanneer temperatuurmapping?
17 april 2023
Weet jij wanneer temperatuurmapping noodzakelijk is?
Wanneer weet je nou precies of je een temperatuurmapping nodig hebt? Het uitvoeren van een mapping is verplicht wanneer je een nieuwe ruimte of object in gebruik wil nemen om daar geneesmiddelen of medische apparatuur in op te slaan of in te vervoeren. Ook wanneer je de configuratie, isolatie, afmetingen of inrichting van een ruimte of object aanpast moet je een nieuwe mapping uitvoeren.
Voor jezelf en de inspectie
We geven een voorbeeld om een ander beter te duiden. Stel je voor: je bouwt een nieuw warehouse om op ambient temperaturen (15°C -25°C) geneesmiddelen op te slaan. Je wilt zeker weten dat deze ruimte hier qua temperatuurverloop geschikt voor is. Dit wil je niet alleen voor jezelf zeker weten, maar je moet dit ook aan kunnen aantonen. Daarom voer je een mapping uit.
De juiste antwoorden verkrijgen uit mapping
In dit geval voer je een temperatuurmapping in je warehouse uit om te kijken of de temperatuur stabiel is tussen de 15 tot 25 graden. De uitkomst van de mapping geven antwoord op de vraag of de ruimte inderdaad geschikt is. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk waar zich de kritische punten bevinden. Dat kunnen punten zijn waar tijdens de mapping de hoogste en laagste temperaturen zijn gemeten, maar bijvoorbeeld ook punten in de buurt van deuren, en/of licht- en hittebronnen. Wanneer dit allemaal duidelijk is monteer je op die kritische punten de sensoren van je temperatuurbewaking.
Additionele seizoensgebonden mapping
Daarna kun je in de zomer en in de winter een additionele mapping uitvoeren om te onderzoeken hoe de ruimtes of objecten zich houden bij lage en hoge temperaturen. Elke mapping is aan te vullen met additionele testen en studies. Denk hierbij aan open deur testen voor bijvoorbeeld koelcellen en power down testen waarbij bijvoorbeeld de klimaatsystemen van een warehouse worden uitgezet om de impact daarvan te onderzoeken.
Uitbesteden of zelf doen?
Ons advies? Kies voor een pragmatische en kostenbewuste oplossing. Wanneer je dit samen met Dyzle doet dan zorgen we er samen voor dat je keuze perfect past in je mappingstrategie.
- Je kunt kiezen voor WHO, CEIV Pharma TCR, GxP of ISPE richtlijnen
- Een duidelijk protocol en rapport wat iedereen begrijpt
- Inzicht in de hot & cold spot en critical control points
- Heldere conclusies met solide onderbouwing
- Alle rapporten worden gereviewd door een expert
Wij mappen: magazijnen, koel/vriescellen, koel/vrieskasten, ultra low vriezers, trailers, koelwagens en incubatoren.
Het is aan jou
Natuurlijk is de keuze om wel of niet met een bedrijf zoals het onze in zee te gaan aan jou. Het voornaamste dat wij met dit artikel willen bereiken, is je serieus aan het denken zetten. Over de manier waarop je met temperatuurbewaking en met -mapping om gaat. En dan hebben we het nog niet over het belang van kalibratie gehad. Kortom, meer weten?