Wat is een thermokoppel?

30 juni 2022

Wat is een thermokoppel?

Geschreven door: Danny Holthaus

Een thermokoppelsensor is een type temperatuursensor die gebruikmaakt van het Seebeck-effect. Dit effect betreft de omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. De meting met een thermokoppel noemen we een differentiaal meting. Meer over de werking van een thermokoppel lees je in dit artikel.

“Thermokoppels worden voornamelijk gebruikt voor het meten van zeer hoge temperaturen”

Hoe werkt een thermokoppel?

Een thermokoppel bestaat uit twee draden van verschillende metalen die aan elkaar zijn verbonden. Deze draden bestaan vaak dure en zeldzame materialen. Als er tussen de twee contactpunten een temperatuurverschil heerst, zal er een potentiaalverschil ontstaan. De grootte hiervan is afhankelijk van de gebruikte metalen en het temperatuurverschil. Hierdoor wordt een spanning opgewekt welke door de sensor wordt gelezen. Deze spanning wordt uitgelezen door onze sensoren en in Dyzle nauwkeurig omgerekend naar een leesbare waarde in graden Celsius.
Daardoor is het mogelijk om de gemeten waarden op te slaan voor later gebruik of om op basis van deze waarden te rapporteren of te alarmeren.

Wanneer gebruik je een thermokoppel?

De thermokoppelsensoren worden vooral gebruikt op plekken waar je hoge temperaturen wilt meten, veelal alles boven de 200°C. Denk hierbij aan huishoudelijk gebruik zoals in CV-ketels, maar ook in laboratoria en in de industrie. Voor elke toepassing is het aan te bevelen om goed te kijken naar het gebruik van het juiste thermokoppel. Er bestaan veel verschillende soorten en de samenstelling van de materialen kan ook sterk verschillen. Dit kan van zeer grote invloed zijn tijdens het gebruik van een thermokoppel. Door nauwkeurig afstemmen van de specificaties van de thermokoppel en de toepassing, verbeter je de werking en de levensduur.

Nadelen van thermokoppel?

De werking van een thermokoppel is niet heel eenvoudig en het afstemmen van de juiste configuratie kan heel lastig zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door het kleine signaal dat geproduceerd wordt, degradatie van de gebruikte materialen, verstoring van het warmteveld en de thermische impedantie. Nieuwe varianten gebruiken daarom steeds vaker een zogenaamde koptransmitter. Deze vormt het signaal om van Volt naar Milliampère. Dat maakt de sensor veel minder gevoelig van externe invloeden of verstoringen.

Thermokoppels bij Dyzle

Bij Dyzle maken we geen thermokoppels, we lezen ze wel uit. Een thermokoppel is zo specifiek samengesteld en er zijn zoveel variaties mogelijk dat wij deze niet zelf produceren. Uiteraard kunnen wij deze wel uitlezen met onze thermokoppel -of mA sensor. Zo maken we jouw thermokoppel een stuk slimmer en staan in Dyzle alle functionaliteiten tot je beschikking om de gemeten waarden te gebruiken.. Uiteraard kun je data eenvoudig in zien online in onze SaaS oplossing, maar nog belangrijker, je kunt op basis van de realtime gemeten data ook alarmeren en rapporteren. Wij helpen je graag bij het live brengen van je huidige thermokoppels. Heb je advies nodig bij het zoeken naar de juiste thermokoppels voor jouw specifieke doeleinden, dan horen we dat graag.

Wil je meer weten over thermokoppels en de toepassingsmogelijkheden van Dyzle? Neem dan contact met ons op via 036 532 3900 of stel je vraag via onze contactpagina.

Bericht delen: